EL TDAH

 
Cada vegada ens arriben més nens i adolescents a la consulta diagnosticats de TDAH. Si educar no es gens fàcil, imaginem-nos amb aquest trastorn.
 
Alguns, pares i mares, mestres i professors manifesten les nombroses dificultats amb què es troben a l’hora d’atendre, conviure i educar nens i adolescents que presenten problemes per concentrar-se o controlar el seu moviment i impulsos.
 
QUÈ ÉS EL TDAH?
El Trastorn per Dèficit d’Atenció amb o sense Hiperactivitat és un trastorn d’origen neurobiològic que es caracteritza per la presència de tres símptomes/trets:
 
I  Dèficit d’atenció.
I  I  Impulsivitat.
I  I  Hiperactivitat motora i/o vocal.
 
S’identificarà com un trastorn quan aquests símptomes, o els comportaments que se’n derivin, es donin amb major freqüència i intensitat que en els nens/adolescents d’igual edat i que interfereixin la vida quotidiana a casa, l’escola i en el seu entorn en general.
Cal tenir en compte que no tots els infants amb aquest trastorn manifesten els mateixos símptomes i amb la mateixa intensitat. Es pot trobar el cas del nen que presenta dificultats relacionades amb l’atenció però que no presenta un major grau de moviment o majors respostes impulsives que els nens de la seva mateixa edat. En el Manual de Diagnòstic i Estadística dels Trastorns Mentals (DSM-IV), publicat per l’American Psychiatric Association, en la seva darrera versió es diferencien tres tipus de trastorn dins del TDAH:
 
 
 niños tda El TDAH en los Niños

Alguns consells:

Aplicar tècniques de modificació de conducta per augmentar les conductes desitjades i reduir les no desitjades: reforç positiu, extinció, cost de resposta (pèrdua de privilegis),temps- fora.


El càstig no és el més recomanable, ja que és una tècnica que només ensenya l'alumne el que NO ha de fer, no el que SÍ ha de fer. No li permet enfrontar-se i rectificar les conseqüències dels seus errors, això no obstant pot generar conductes d'evitació, fugida, ràbia, mentides, frustració, negació i desigs de revenja.


• És més convenient el reforç positiu de petites conductes adequades, perquè així ensenyem a l’alumne el camí que cal seguir i a aprendre la conducta adequada.

• Es recomana, com a clau d'una bona disciplina, reconèixer, reforçar i recompensar la bona conducta. Quan l'alumne es porti bé se li ha de dir, preferentment en el mateix moment. Per una banda és molt positiu i eficaç estar atent per identificar aquestes bones conductes, que en la resta d'alumnes ens semblaran "normals", però que a l'alumne amb TDAH li resulta més complex realitzar-les per les dificultats intrínseques del trastorn. D'altra, si la seva conducta no és l'esperada, el més adient és evitar criticar-lo davant dels altres.

• És molt positiu substituir el verb "ser" pel verb "estar"; d'aquesta forma no ataquem la seva autoestima i li mostrem la conducta correcta (ex.: "ets un desordenat", és millor dir "la teva taula està desordenada").

• És recomanable que la conseqüència davant d'un comportament disruptiu no estigui lligada a les notes, ja que aquestes, el que reflecteixen per a l'alumne, és el rendiment acadèmic. És convenient que la conseqüència no es relacioni amb feines de tipus acadèmic (ex.: més deures), o bé directament amb el rendiment acadèmic de l'alumne (ex.: menys nota). Fer-ho aniria en contra del treball que es pugui estar duent a terme de forma paral·lela per millorar la seva autoestima i motivació davant de l'estudi.

• Baixar la nota no és efectiu per millorar el comportament i augmenta les barreres per millorar el rendiment acadèmic.

Davant d'una conducta desafiadora es recomana utilitzar les tècniques d'extinció i el temps-fora (esperar que passi el moment de ràbia): no moralitzar, no jutjar, no enfrontar-se, no atacar, no entrar en lluites de poder; mantenir-se ferm i oferir alternatives de solució.

• És convenient recordar que l'adult/professor és el seu model. És la persona que pot ensenyar-li l'opció correcta generant alternatives positives als seus comportaments erronis.


 







 
 
 



 
 




 
 


 



Entrades populars