L’ATELIER un passeig per les emocions


Ahir a l’ATELIER vam jugar, vam aprendre a reconèixer algunes  emocions, explicant que son senyals i que ens avisen d'alguna cosa.

El camí d’ahir era pel poble, anàvem passejant i ens vam trobar un SEMÀFOR.

Fem l'analogia amb els senyals de trànsit i concretament amb el semàfor, recordant i remarcant que el color vermell vol dir que ens hem d'aturar i el verd, que podem seguir.
 

Per tant, quan sentim unes emocions tan fortes que no podem controlar, el primer que

hem de fer es parar-nos i calmar-nos. Un cop ens hem calmat, ja podem pensar com resoldre el problema de la millor manera possible. Així podrem evitar reaccions impulsives, que possiblement empitjorarien la situació.


Com calmar-nos?

Entre tots pensem quines coses podem fer per calmar-nos, en fem una llista i les practiquem. Per exemple:

Respirar profundament.

Comptar fins a 10.

Cantar o xiular.

Passejar.

Apartar-se del lloc del conflicte.

Creuar els braços.

Posar les mans a les butxaques.

Aquestes ultimes son especialment útils als infants molt impulsius o amb problemes d'hiperactivitat

El.laboració d'un segon semàfor.

De la llista anterior triem dues o tres maneres de calmar-nos que siguin útils a tothom i les anotem en el segon semàfor. L'acabarem de completar amb el que cal fer en el color groc i verd. Pot quedar així:

Vermell

Groc

Verd

EM CALMO

Respiro profundament

M'aparto

PENSO

Com en sento?

Quin es el problema?

Que he de fer?

SOLUCIONO Faig.

eStrategias per afrontar algunes emocions bàsiques
L 'IRA: primer de tot calmar-nos per poder resoldre el conflicte d'una manera mes assertiva i positiva. Per calmar-nos podem: parlar de la situació amb una altra persona, fer exercici físic per disminuir els pensaments obsessius, practicar la relaxació, comptar fins a 10, fer un dibuix, cantar, pensar coses agradables, etc.
Un cop ens hem tranquil·litzat, podem expressar, amb calma i serenor, els motius del nostre enuig a la persona que l'ha provocat.
Com fer-ho? Pensem allò que direm i els nostres arguments, utilitzem un to de veu tranquil, vigilem el llenguatge no verbal (cal evitar mirades provocadores o amenaçadores...), evitem els retrets globals i critiquem nomes el fet concret que ens ha fet enfadar.
LA TRISTESA: per superar la tristesa podem realitzar alguna activitat social que ens distregui, fer activitats que ens siguin agradables, realitzar exercici físic aeròbic per elevar el to muscular i practicar la reestructuració cognitiva.
LA POR O L'ANSIETAT: per afrontar-les podem practicar algun mètode de relaxació (respiració, distensió muscular...), la reestructuració cognitiva, controlar la preocupació i reflexionar constructivament, basant-nos en la realitat.

Entrades populars